01 jun 2023 Nieuws

Als u een open haard of houtkachel heeft, is de schoorsteen een essentieel onderdeel van uw huis. Natuurlijk wilt u dat uw schoorsteen goed functioneert en in optimale conditie blijft. Een van de manieren om uw schoorsteen te onderhouden is door deze te impregneren.

Hoe gaat Hekman Dakwerken te werk bij het impregneren van schoorstenen? In dit artikel leggen we dit stap voor stap uit. Ook beantwoorden we enkele veelgestelde vragen om u te helpen begrijpen waarom het impregneren van een schoorsteen zo belangrijk is.

Waarom is schoorsteenimpregnatie zo belangrijk?

Het impregneren van een schoorsteen is cruciaal om deze te beschermen tegen met name vocht, schimmel, mos en algen. Bij het impregneren van de schoorsteen worden de poriën in het metselwerk ingespoten met speciaal impregneermiddel dat in de stenen, voegen en beton trekt. Hierdoor krijgt vocht geen kans meer om binnen te dringen. Uw schoorsteen blijft zo langer in optimale conditie.

Ons stappenplan

Om u het beste beeld te geven hoe wij te werk gaan bij met impregneren van een schoorsteen hebben we hiervoor een uitgebreid stappenplan opgesteld.

Stap 1. Goede voorbereiding
Voordat we starten met het impregneren van de schoorsteen, is het belangrijk om enkele voorbereidende stappen te nemen. We zorgen voor de benodigde materialen, waaronder impregneermiddel, het juiste gereedschap en beschermingsmiddelen.

Stap 2: Zorgvuldige reiniging
Om ervoor te zorgen dat het impregneermiddel goed zijn werk kan doen, moet de schoorsteen eerst grondig gereinigd worden. In deze stap verwijderen we alle losse roet, puin en ander vuil.

Stap 3: Impregneermiddel aanbrengen
Nadat de schoorsteen goed droog is gaan we de schoorsteen inspuiten met impregneermiddel. We zorgen ervoor dat alle oppervlakken bedekt worden, met name tussen de voegen van de stenen.

Stap 4: Drogen
Na het aanbrengen van het impregneermiddel moet de schoorsteen voldoende tijd hebben om te drogen. Tijdens deze droogtijd zorgen we ervoor dat de schoorsteen goed beschermt is tegen vocht.

Stap 5: Inspectie
Na het drogen onderwerpen we de schoorsteen aan een grondige inspectie en checken op eventuele gebreken. We controleren of het impregneermiddel goed is aangebracht en of er geen plekken zijn overgeslagen.

schoorsteen impregneren

Veelgestelde vragen over het impregneren van schoorstenen

We krijgen regelmatig vragen over het impregneren van schoorstenen. Onderstaand een overzicht met de 5 meest voorkomende vragen (FAQ):

1. Is het impregneren van mijn schoorsteen echt nodig?

Absoluut. Het impregneren van uw schoorsteen is belangrijk om deze te beschermen tegen vocht en schade. Het impregneermiddel vormt een beschermende barrière die vocht buiten houdt en de levensduur van de schoorsteen verlengt.

2. Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen impregneren?

De frequentie van het impregneren van een schoorsteen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen om uw schoorsteen om de 5 tot 10 jaar opnieuw te impregneren.

3. Kan ik mijn schoorsteen ook zelf impregneren?

Ja, het is mogelijk om uw schoorsteen zelf te impregneren. Volg hiervoor bovenstaand stappenplan en zorg ervoor dat u de juiste materialen en beschermingsmiddelen in huis heeft. Het is echter altijd verstandig om een professional in te schakelen, ook voor een grondige inspectie en advies. Een professional kan namelijk beter eventuele problemen identificeren, zorgen voor een correcte toepassing van het impregneermiddel en weet hoe er veilig op hoogte gewerkt kan worden.

4. Hoe weet ik of mijn schoorsteen impregnatie nodig heeft?

Door tijdig uw schoorsteen te impregneren bent u eventuele problemen altijd voor. Echter, wanneer u merkt dat er vochtproblemen zijn in uw huis, zoals lekkages of schimmelvorming rondom de schoorsteen, kan dit een teken zijn dat uw schoorsteen geïmpregneerd dient te worden. Laat uw schoorsteen in dit geval (of sowieso na verloop van tijd) inspecteren door een professional om de juiste diagnose te stellen.

5. Kan ik ook andere delen van mijn huis impregneren?

Ja, naast schoorstenen kunt u ook andere delen van uw huis (laten) impregneren, zoals gevels of terrassen. Ook het impregneren van deze oppervlakken helpt bij het voorkomen van vochtproblemen of voorkomt verkleuring.

Uw schoorsteen laten impregneren door de specialisten van Hekman Dakwerken?

Schoorsteenimpregnatie is een investering in de toekomst van uw huis. Wilt u ook uw schoorsteen laten impregneren? Plan dan een afspraak met de specialisten van Hekman Dakwerken. Met meer dan 10 jaar ervaring in dakwerkzaamheden kunnen we vrijwel iedere klus voor u oplossen.